Veel gestelde vragen over de uitvaart
Veel gestelde vragen over de uitvaart
Hieronder leest u de veel gestelde vragen over de verzorging van een overledene en de daaropvolgende uitvaart.
Mocht uw vraag er niet tussen staan, laat het ons dan weten, wij zullen uw vraag dan zo snel mogelijk beantwoorden. Tevens zullen wij nieuwe vragen steeds vermelden in deze blog.
Wat zijn de kosten van een uitvaart?
Dit is een veelgestelde vraag en ook gelijk een moeilijk te beantwoorden vraag. De kosten van een uitvaart zijn erg afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Er is heel veel mogelijk tijdens een uitvaart en dit kan de kosten enorm beïnvloeden. Volgens de Consumentenbond kost een gemiddelde uitvaart € 7000,00. Bij Uitvaartverzorging Puur Westland gaan wij graag in gesprek met u om alle wensen op een rij te zetten om zo een goed beeld van de kosten te geven.
Ik heb een verzekering bij bijvoorbeeld Dela, mag ik ook kiezen voor een andere begrafenisondernemer?
Jazeker, veel mensen weten niet dat een
uitvaartverzekering losstaat van wie de uitvaart verzorgd.
Iedereen is vrij om te kiezen welke begrafenisondernemer de uitvaart gaat verzorgen. Vaak willen mensen kiezen voor een begrafenisondernemer uit de stad of dorp. Onze uitvaartverzorgers regelen alles voor u, dus hier hoeft u niet naar om te kijken.
Na mijn overlijden wil ik graag thuis opgebaard worden, is dit altijd mogelijk?
Meestal is het mogelijk om iemand thuis op te baren, dit kan zowel op een bed of in de Uitvaartkist. Er zijn een aantal uitzonderingen die de thuisopbaring onmogelijk maken. Bijvoorbeeld er moet voldoende ruimte in huis zijn waar de overledene kan worden opgebaard. Ook mag het niet te warm zijn in deze ruimte. Onze uitvaartverzorgers adviseren u graag over de mogelijkheden. Mocht een thuisopbaring niet mogelijk zijn, dan kijken we samen naar een goed alternatief.
Welke mogelijkheden zijn er om thuis opgebaard te worden?
De overledene kan worden opgebaard op bed, een opbaarplank of in de uitvaartkist. Een bedopbaring kan plaatsvinden op het eigen bed of op een logeerbed. Als er geen logeerbed beschikbaar is, kan er bij de meeste uitvaartondernemers een bed gehuurd worden. Ook kan er gekozen worden voor een opbaarplank. Een opbaarplank, ook wel draagbaar genoemd, is van hout en heeft opstaande randen met handvatten. Een opbaring op een opbaarplank kan worden gebruikt tijdens de opbaar periode. Op de laatste dag van de opbaring wordt de overledene overgedragen en geplaatst in de uitvaartkist. Het is overigens ook mogelijk om iemand te cremeren of te begraven op de opbaarplank. Belangrijk is dan wel dat het lichaam wordt ingewikkeld in een lijkwade. Onze uitvaartverzorgers kunnen u hierover informeren.
Ook is het mogelijk om iemand direct na de verzorging in de uitvaartkist te plaatsen. De uitvaartkist wordt dan geplaatst op een rijdende wagen met de koeling.
Wat gebeurt er allemaal tijdens de verzorging van een overledene?
Zodra iemand is overleden moet er van alles geregeld worden. De uitvaartverzorger zorgt er voor dat als de (huis)arts geweest is dat de medewerkers van de rouwverzorging ter plaatse komen om de overledene te verzorgen. Om te beginnen wordt de overledene, als dit een man betreft geschoren en helemaal opgefrist met speciale washandjes. Ook de nagels worden netjes verzorgd. Hierna wordt de overledene aangekleed in de kleding die is uitgezocht. Wij adviseren altijd kleden zoals iemand bij leven ook deed, dus ook sokken en ondergoed. Na het kleden wordt netjes de mond en ogen gesloten. Het sluiten van de mond gebeurt door middel van een technische hechting en de ogen doormiddel van speciale oogkapjes. Als hierna de familie tevreden is over de verzorging kan de overledene opgebaard worden.
Mag ik helpen bij de verzorging van mijn dierbare?
Natuurlijk mag je helpen bij de verzorging, dit is ook altijd het eerste wat we vragen. Dit is het laatste wat je nog kunt doen voor je dierbare. Je bepaalt zelf wat je wel en niet kunt doen en de professionele verzorgers helpen je hierbij. Uit ervaring weten we dat meehelpen bij de verzorging een enorm goed gevoel geeft bij de nabestaanden.
Welke kleding is gebruikelijk bij een opbaring?
Je kunt alle kleding gebruiken die de overledene ook droeg bij leven. Veel mensen kiezen voor een mooi pak met stropdas en andere voor een joggingbroek met T-shirt omdat de overledene dit altijd graag droeg. Dus alle kleding kan aangedaan worden bij de overledene behalve als de begrafenis plaatsvindt op een natuurbegraafplaats. Hier is het belangrijk dat er gekozen wordt voor kleding dat goed afbreekbaar is.
Is het altijd nodig om een koeling te gebruiken bij een opbaring?
Het is erg belangrijk dat na het overlijden het lichaam van de overledene gekoeld gaat worden. Het goed koelen zorgt ervoor dat het lichaam van de overledene in goede conditie blijft. Helaas is dit nooit een garantie en kan het lichaam gedurende de opbaring achteruit gaan. De uitvaartverzorger houdt dit goed in de gaten en stuurt bij wanneer dit nodig is. Een alternatief voor het koelen van het lichaam is thanatopraxie. Thanatopraxie is een lichte vorm van balsemen en zorgt ervoor dat het lichaam in tact blijft tijdens de opbaring zonder gebruik te hoeven maken van een koeling. Tevens kunnen bepaalde verkleuringen van het lichaam weer verdwijnen na een thanatopraxie behandeling. Onze uitvaartverzorgers kunnen je hierover verder informeren.
Welke uitvaartkisten zijn er allemaal?
Uitvaartkisten zijn er in vele modellen en kleuren. Zo kan je kiezen uit een onbehandelde natuurkist of een kist met een bepaalde kleur met speciale handvatten. Ook uitvaartkisten met een sierlijk verhoogd deksel zijn verkrijgbaar. Tevens is het mogelijk om een uitvaartkist te laten beschilderen of beplakken met een foto naar wens. Onze uitvaartverzorgers beschikken over een boek met alle voorbeelden van uitvaartkisten waaruit gekozen kan worden.
Welke opbaarlocaties zijn er allemaal?
Naast een thuisopbaring is het ook mogelijk om je dierbare op te baren in een rouwcentrum. Uitvaartverzorging Puur Westland is bekend in deze regio en kunnen je hier goed over informeren. We zullen hieronder wat locaties beschrijven.
-In Naaldwijk is het mogelijk om opgebaard te worden bij de aula Woerdtuinen. De aula Woerdtuinen is gelegen op de Algemene begraafplaats in Naaldwijk. Je kunt hier 24 uur per dag terecht om bij je dierbare te zijn.
-In Monster kan je dierbare opgebaard worden in de aula van de begraafplaats Molenlande. Ook hier kan je 24 uur per dag terecht bij de overledene.
- In s-Gravenzande heeft de begraafplaats Beukenhage een opbaarlocatie waar je altijd bij je dierbare langs kunt gaan.
- In Wateringen is het mogelijk om opgebaard te worden in het uitvaartcentrum De Waterheul.