Bij het regelen van een uitvaart komt veel kijken, zowel emotioneel als praktisch. één van de eerste vragen die nabestaanden zichzelf vaak stellen, is: is er een uitvaartverzekering? Dit lijkt misschien een eenvoudige vraag, maar het antwoord kan voor veel mensen een hele zoektocht betekenen. Hoe ontdek je of een overleden dierbare een uitvaartverzekering had? En wat als je zelf een polis hebt, maar deze niet meer kunt vinden? In dit artikel geven we praktische antwoorden en tips.
Als er niets in de administratie van uw dierbare te vinden is, kunt u een aanvraag indienen bij het Verbond van Verzekeraars. Deze organisatie kan onderzoeken of er een lopende uitvaartverzekering bestaat. Dit proces is echter aan enkele voorwaarden gebonden:
- De overledene moet daadwerkelijk overleden zijn. Er kan geen onderzoek worden gedaan naar polissen van levende personen, tenzij u het zelf betreft.
- U bent kind, echtgenoot, samenwonende partner of een erfgenaam van de overledene.
- U bent verantwoordelijk voor het afhandelen van de nalatenschap.
Na indiening gaat het Verbond van Verzekeraars op zoek in de databanken van aangesloten verzekeraars. Houd er rekening mee dat dit proces enige tijd in beslag kan nemen, meestal 2 tot 3 maanden. Als er een polis wordt gevonden, kunt u deze gebruiken om (een deel van) de uitvaartkosten te dekken.
Ja, zelfs als de polis al jaren vergeten is, kunt u deze meestal tot vijf jaar na het overlijden van uw dierbare verzilveren. Dit geldt ook voor polissen van uitvaartverzekeraars die inmiddels niet meer bestaan. Vaak zijn de klanten van deze oude verzekeraars overgenomen door grotere bedrijven, zoals DELA, Ardanta of Monuta.
Bij een overname worden klanten doorgaans automatisch overgezet naar de nieuwe verzekeraar. De polis blijft geldig, net als de dekking.
In sommige gevallen worden premies kwijtgescholden na een overname. De polis blijft dan bestaan, maar de maandelijkse betalingen stoppen. Dit zijn vaak de polissen die uit het zicht raken en uiteindelijk vergeten worden.
Het kan een hele klus zijn om een oude begrafenisverzekering op te sporen. Hieronder enkele tips:
1. Doorzoek de administratie: Zoek in papieren dossiers, digitale mappen en e-mails naar post of documenten van een verzekeraar.
2. Controleer bankafschriften: Kijk of er regelmatige betalingen aan een uitvaartverzekeraar staan vermeld. Vaak staan hier ook de namen van de grote maatschappijen op, zoals DELA of Monuta.
3. Vraag familieleden: Misschien weten anderen in de familie meer over oude verzekeringen of polissen van uw dierbare.
Wat als ik niet zeker weet of ik zelf een uitvaartverzekering heb?
Het is goed mogelijk dat u een uitvaartverzekering heeft afgesloten die u zich niet meer herinnert, vooral als dit tientallen jaren geleden is gebeurd. Als u niets kunt terugvinden in uw administratie of op bankafschriften, kunt u ook een aanvraag indienen bij het Verbond van Verzekeraars. Dit kost tijd (meestal enkele maanden), maar het kan u wel duidelijkheid geven.
Let op: Als u op korte termijn een uitvaart moet regelen, zult u waarschijnlijk eerst zelf de kosten moeten voorschieten. U kunt deze later declareren bij de verzekeraar, mits er een polis wordt gevonden.
Waarom is een uitvaartverzekering belangrijk?
Een uitvaartverzekering biedt financiële zekerheid voor u en uw nabestaanden. De kosten van een uitvaart kunnen sterk variëren, maar bedragen vaak tussen de € 7.000 en € 10.000. Een verzekering zorgt ervoor dat dit bedrag niet volledig door uw dierbaren hoeft te worden opgebracht.
Het vinden van een uitvaartverzekering, zowel voor uzelf als voor een overleden dierbare, kan een tijdrovend proces zijn. Door proactief te zoeken in administratie, bankafschriften en via het Verbond van Verzekeraars, kunt u echter vaak alsnog achterhalen of er een polis bestaat. Vergeet niet dat oude polissen vaak nog waarde hebben, zelfs als de oorspronkelijke verzekeraar niet meer bestaat.
Heeft u hulp nodig bij het regelen van een uitvaart of het vinden van een verzekering? Neem gerust contact op met Uitvaartverzorging Puur Westland. Wij staan voor u klaar om u in deze moeilijke periode te ondersteunen.
Links